Причини за болки в ставите

Човешкото тяло със своите около 400 стави, представлява мобилна и гъвкава машина, която обикновено остава “смазана” до края на 50-те години. От тази възраст, ставите страдат от последиците от стареенето, особено разрушаването на хрущяла и втвърдяването на някои тъкани. Те представляват сложни структури, съюз между различните костите на тялото, съдържащи различни тъкани: съединителна тъкан (подкрепа), хрущял, мембрани, течност (синовиална течност), връзки и т.н.

болки в ставите и прием на колаген течен или на прах
Болката на ставите може да се появи на всяка възраст и може да има множество причини:

Травматични : падане, злополука, удар или прекалено насилствен удар могат да увредят ставите и различните им компоненти.

Механични : износването на някои тъкани, като например хрущял при остеоартрит, може да бъде източник на болка, като дефект, или друга аномалия

Възпалителни : няколко области на ставата могат да бъдат мястото на възпаление, включително сухожилия (тендонит), “бурсит” или цялата става- това се случва в случай на артрит , ревматоиден артрит и друг възпалителен ревматизъм.

В сравнение с остеоартрит, ревматоидният артрит е проблем, който може да доведе до болка в ставите в сравнително млада възраст. Това е автоимунно заболяване, докато имунната система, чиято обичайна роля е да защитава тялото срещу нашествениците като бактерии и вируси, атакува собствените си клетки.
Като цяло, ревматоидният артрит причинява болка в много стави по едно и също време. За разлика от остеоартрита, заболяването има тенденция първо да засегне по-малките стави, включително тези на ръцете и краката. Симптомите на ревматоиден артрит могат да бъдат прекъсвани. Болезнените кризи могат да бъдат последвани от периоди на затишие. Това е сериозен здравословен проблем, който трябва да бъде диагностициран и контролиран от лекар или медицински специалист.

Кристални депозити: това е например причината за “подагра“, заболяване, свързано с натриев урат кристал депозити.
Подаграта е метаболитно разстройство, характеризиращо се с образуването на кристали на пикочната киселина в кръвта; тези кристали впоследствие се наслагват в ставите и другите тъкани. Наличието на пикочна киселина в ставите предизвика възпалителна реакция, която от своя страна ще причини подуване и болка.
В класическия сценарий, ставите на големите пръсти са първите, които са засегнати. Други стави, като коленете, лактите и пръстите, също могат да бъдат засегнати.

Инфекциозни: това е доста рядко, но някои вируси или бактерии могат да атакуват ставите и да причинят силна болка или постоянна болка (вирусът Chikungunya може да причини такива симптоми например).

  • Други инфекции (напр. Лаймска болест, гонорея)
  • Костни тумори
  • Алергични реакции към лекарства
  • Автоимунни заболявания
  • Прекомерният прием на витамин А

Накратко, множество заболявания могат да причинят ставна болка. Ако болката е придружена от треска, консултирайте се спешно. Във всички случаи, ако имате съмнения, не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар.